Kunstreis Florence

Kunstreis-Florence-(Siena)Van museumsteden als Florence zijn er niet zo veel. Enerzijds heeft Florence musea van grote allure binnen de stadsmuren zoals de Galleria degli Uffizi, het Museo Nazionale del Bargello en de Galleria dell’ Accademia. Anderzijds is Florence zelf een waar openluchtmuseum. Ondanks het feit dat veel kunstwerken de afgelopen jaren veilig naar binnen zijn gebracht – en vervangen door niet van echt te onderscheiden replica’s – bevindt een aantal beelden, reliëfs en fresco’s zich nog op hun oorspronkelijke plek.

Florence, het hart van Toscane, is de stad van de renaissance, een belangrijke periode in de geschiedenis waarin de belangstelling voor de klassieke oudheid, de fundering van de Italiaanse kunst en cultuur, opnieuw opbloeide met een krachtig ‘nachleben’ tot aan de dag van vandaag. En dat heeft zich niet alleen tot Italië beperkt.

Cassia Kunstreizen organiseert een kunstreis Florence die u, door middel van een gevarieerd excursieprogramma, laat kennis maken met de kunstdragers van de 15de en 16de eeuw: Giotto, Masaccio, Donatello, Brunelleschi, Michelangelo en Benvenuto Cellini. Om er slechts enkele te noemen. Ook een bezoek aan de middeleeuwse stad Siena behoort tot de mogelijkheden. En nu maar oppassen voor het syndroom van Stendhal.

Dag 1 Florence

U vliegt ’s ochtends op een vriendelijke tijd naar Florence. Op het vliegveld Amerigo Vespucci (Firenze Peretola) wordt u opgewacht door de reisbegeleider/gids en uw chauffeur. Per comfortabele touringcar/minibus rijden we naar de binnenstad. U wordt voor de deur van uw hotel afgezet. Dan inchecken en een beetje opfrissen. ’s Middags staat een rustige en gevarieerde rondwandeling op het programma en komen we langs enkele highlights van de stad.

Dag 2 Florence

Het excursieprogramma opent met een van de mooiste beeldenmusea van Italië, het Museo Nazionale del Bargello. Alleen al het gebouw is bijzonder. De collectie omvat werken van onder anderen Donatello, Michelangelo, Giambologna en Benvenuto Cellini. Ook brengen we een bezoek aan een voormalige graanbeurs en aan de buitenbeelden van de Piazza della Signoria.

De Dom met de beroemde ‘cupola’ van Filippo Brunelleschi staat ‘s middags op het programma. Het Dommuseum huisvest een grote hoeveelheid beeldhouwwerken die alle met de Dom zijn verbonden. U ziet onder meer werken van Luca della Robbia, Donatello en Lorenzo Ghiberti.

Dag 3 Florence

Het ochtendprogramma staat in het teken van Michelangelo. In de Galleria dell’ Accademia staat zijn beroemde David, maar zijn onvoltooide ‘prigioni’ zijn minstens zo interessant. Lorenzo en Giuliano de’ Medici zijn niet zulke belangwekkende telgen uit het Medicigeslacht. Hun graftombes in de Medicikapellen daarentegen zijn dat wel door de beeldhouwer die ze heeft gemaakt.

Om u van alle indrukken van de eerste dagen te laten bijkomen, is de middag een vrije middag. Mocht u niet willen rusten of winkelen, dan zijn er natuurlijk enkele interessante suggesties te doen. Voor wie dat wil, klimmen we aan het einde van de middag naar het mooiste Romaanse kerkje van Italië, de San Miniato. Grote kans dat de paters een gezongen dienst voor ons in petto hebben.

Dag 4 Florence

‘s Ochtends brengen we een bezoek aan het klooster van San Marco. Het museum van dit complex bevat een fraaie collectie panelen en fresco’s van broeder-schilder Fra Angelico. Op de eerste verdieping is de sfeer van het 15de eeuwse kloosterleven nog goed bewaard. Het meesterwerk van Benozzo Gozzoli, de leerling van Fra Angelico, bewonderen we in de Capella dei Magi van het Palazzo Medici-Riccardi.

‘s Middags is de geschiedenis van de Italiaanse schilderkunst aan de beurt. In chronologische volgorde zien we een overzicht van Giotto tot en met Caravaggio. In de Galleria degli Uffizi is dit alles inzichtelijk gepresenteerd. Mochten we, ondanks de reserveringen voor onze groep, toch nog even moeten wachten voor we naar binnen kunnen, dan is dat alleszins de moeite waard.

Dag 5 Florence

Dag 5 is de terugreis naar Amsterdam, maar dat doen we pas ’s middags. We hebben dus nog een hele ochtend Florence voor de boeg. De Santa Naria Novella is onder meer beroemd door de frescocyclus van Domenico Ghirlandaio in de Tornabuonikapel, maar ook vanwege een perspectivisch hoogstandje van Masaccio. Het oeuvre van Masaccio is niet zo omvangrijk – hij stierf vroegtijdig – maar zijn betekenis voor de schilderkunst is groot en vernieuwend geweest, getuige zijn fresco’s in de Brancaccikapel aan de overzijde van de Arno. Met het bezoek aan deze kapel sluiten we het excursieprogramma af.