Kyrgystan

De hoofdstad van Kyrgystan, Bishkek ligt in het noorden van het land middenin de Chui vallei. De stad werd in 1878 gesticht en werd aanvankelijk Pishpek genoemd.

De “pishpek” is een houten stok waarmeer de Kyrgiezen hun nationale drank, de kumis (gefermenteerde paardenmelk) maken. Tijdens de overheersing van de Sovjet Unie werd de stad Frunze genoemd, naar de beroemde Russische generaal Mikhail Frunze. Pas na de onafhankelijkheid werd de stad omgedoopt in Bishkek.

Van meet af aan werd de stad beinvloed door de Russen en werd zij eigenlijk door hen opgebouwd. De meeste gebouwen die men in de stad ziet zijn gebouwd in een typische Russische architectuur. De bomen in de parken en langs de boulevards en lanen worden allemaal van water voorzien door een door de Russen gebouwd bewateringssysteem.

Deze lommerrijke boulevards en parken maken Bishkek tot een prettige en aangename stad om in te leven. s’Zomers, wanneer de temperatuur tot wel 40 graden Celsius kan oplopen, bieden de bomen veel schaduw en zorgt het open bewateringsysteem van kanalen en fonteinen voor extra koelte. Bishkek wordt daarom ook wel de groenste stad van Centraal Azie genoemd.

Het is de zeker de moeite waard om een dag of twee in Bishkek te vertoeven en er de bezienswaardigheden te bekijken.